Празник на буквите


Тридесети март беше вълнуващ за учителите и първокласниците от ОУ „Отец Паисий” – с. Петърч. Те празнуваха най-важния си ден – Празник на буквите. 
Този празник не може да бъде открит в календара, но той идва всяка пролет с песента на птиците и първите пролетни цветя. Това вълнуващо Тържество се помни цял живот, защото децата осъзнават, че са направили най-трудната стъпка в живота – станали са грамотни.
Подготовката за него започва от първия учебен ден, когато с трепет отварят букварчето и още от първата му страничка разбират, че ги очаква едно интересно и вълшебно приключение в света на българската азбука.
Страничка след страничка се запознаваха с нея и се учеха да подреждат буквите в срички, думи и изречения. И колкото повече от тях научаваха, толкова по-знаещи и можещи ставаха. За да дойде този ден, в който с нескрита гордост и много радост всяко първолаче да заяви: „Аз вече мога да чета и пиша!”
В празнично украсената зала, с грейнали лица, първокласниците приветстваха своите гости – г-н Александър Ненов – Зам. – Кмет в ресор „Култура, образование, социални дейности и хуманитарни дейности“ в община Костинброд, г-н Борислав Борисов – кмет на с. Петърч, директорката – г-жа Нели Спасова, учители, развълнуваните родители, баби и дядовци.
Родителите и гостите съпреживяха радостта и вълненията на нашите малки, но умни и талантливи деца, които показаха знания, умения, отговорност и най-вече много емоции.
Празникът „БУКВОЛАНДИЯ” за децата от 1 клас бе озарен от весело настроение, приятни изненади и незабравими моменти! Всяко изпълнение бе посрещнато с аплодисменти и щастливи усмивки от всички – учители, родители и гости на тържеството.
Мили деца, ние вашите учители се гордеем с вас. Въпреки краткото време, което имахме за подготовка бяхте невероятни артисти. 
Но запомнете, да си грамотен не означава единствено да можеш да четеш и пишеш. Това е само началото. Означава и да си жаден за знания, да се стараеш да живееш според поуките, открити в книгите.
Пожелаваме ви да са все така усмихнати, ученолюбиви и с дръзновение да вървите по пътя на знанието. И не забравяйте, че БУКВИТЕ НОСЯТ СВЕТЛИНА!
„Умни за да порастете, книжки трябва да четете!”